Intervju med Maria Gripe
från Opsis Kalopsis 1988 (förkortad version)

Del 1


Och de djupa skuggorna i livet

- Du ville ju jämt bara läsa Hugo och Josefin, sa mina nu vuxna barn en gång
när vi pratade om allt vi hade läst högt när de var små. Det är visserligen elakt förtal men men det är sant att jag älskade Maria Gripes tre böcker om den lilla prästdottern Josefin och hennes tryggt självklara kompis Hugo.
   För att inte tala om Kjell Gredes film, baserad på böckerna. För en gångs skull en filmad bok som lever upp till förlagan. Och som jag tyckte om Elvis
och hans förfärliga morsa, som ingen mamma riktigt kan avsvära sig släktskapet med. Det var högtidsstunder när Elvis-böckerna gick som sommarlovsföljetong
i radion. Och Glasblåsarnas barn, denna vemodiga och symboltyngda som är
så fylld av vishet, Pappa Pellerins dotter, I klockornas tid, Ellen, dellen ..
   Det är många fantastiska läsupplevelser Maria Gripe har bjudit på under årens lopp. Hennes första bok kom 1954 och hette I vår lilla stad, en inte särskilt märkvärdig historia om påklädda djur. Det tog några år innan hon vågade börja skriva om människor. De små röda, 1960 var något nytt och spännande i hennes författarskap och från och med 1961, började de svenska och internationella utmärkelserna ramla in.

Existentiell mystik

1978 kom en helt ny sorts bok av Maria Gripe: Tordhyveln flyger i skymningen, ett slags deckare eller mysteriebokmed övernaturliga inslag. Den följdes av Agnes Cecilia - en sällsam historia, en romantisk och mystisk berättelse om en flicka i nutid som får kontakt med en flicka som bodde i hennes rum för länge sedan
    Kanske var det med de böckerna som Maria nådde de verkligt stora läsar-grupperna. Med dem och Skuggserien: Skuggan över stenbänken, ... och de vita skuggorna i skogen, Skuggornas barn. Tre tjocka, ganska komplicerade böcker som man tycker skulle kräva rätt avancerade läsare. Men de läses ända ner i 8 - 10 årsåldern och någon gräns uppåt verkar inte finnas. Maria berättar att hon får många brev från 18 - 20 åriga läsare som ingående diskuterar de filosofiska och exenstiella problemen i böckerna. Många yngre barn har skrivit och berättat att de rekommenderat sina föräldrar att läsa Skugg-böckerna och att föräldrarna tycker lika mycket om dem som de själva gör. De är stolta över att kunna bjuda sina föräldrar på läsupplevelser. Det är roligt att kunna medverka till det, säger Maria och ser ganska stolt ut själv. I Ulla Lundqvists undersökning av vad svenska ungdomar läser är Maria Gripe den enda svenska ungdoms-författare som kommer i närheten av Jean M Auel, Stephen King med flera. Men Maria har också mött kritik för att vara eskapistisk, alltför mystisk och att hennes böcker kan leda till vidskepelse.
   Maria tycker inte om att hennes böcker kallas ockulta; Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia är rena spökhistorier. I Agnes Cecilia dessutom en psykologisk förklaring.I Skuggböckerna finns inga övernaturligheter alls och de innehåller inga ockulta budskap, jag har alltid varit varit noga med att också ha en rationell förklaring. Jag är road av spökhistorier men tycker illa om vid-skepelse. Sedan är det en annan sak att våra fem sinnen inte räcker till för att uppfatta hela tillvaron. Mycket som är fördolt för oss idag får kanske sin naturliga förklaring imorgon.

Dina böcker har fått mig att tänka

När jag hälsar på Maria i hennes vackra sekelskifteshus i Nyköping talar vi om varför hon började skriva de här mystiska spännande böckerna som är olika de stillsamma, insiktsfulla barnskildringarna och de mera renodlade sagor hon tidigare gjort. -Jag satt i barnfilmnämnden och såg förfärliga våldsfilmer. Jag började undra vad jag kunde göra i mitt eget jobb för att motverka våldet. Äldre barn behöver spänning, det sökte jag själv i en viss ålder. Jag bestämde mig för att skriva böcker jag själv velat ha som barn. Utan att ge avkall på kvalitet och alla tankar jag ville ha med. Jag har tagit till skräckromantiska effekter för att sedan, under ytan, i skikt efter skikt ge psykologi och tankar om existentiella frågor och visa på livets mångtydighet.

Maria får många brev från läsare. Dina böcker har fått mig att tänka, skriver många. En trettonårig flicka berättade att hon skulle börja läsa Agnes Cecilia för åttonde gången och var förväntansfull över vad hon skulle upptäcka för nytt den här gången. Många tycker om alla citat och hänvisningar till författare och filosofer. "Den där Schopenhauer verkar bra. Var kan man få tag på hans böcker?" - Man har försummat barns behov av att tänka, säger Maria. Man tror att barn bara vill ha handling hela tiden, men jag tror att det är fel. Barn skriver av citat ut mina böcker, jag gjorde själv så när jag var liten. Händelser blir bara intressanta i relation till människor. Och det är fel att säga till barn att det här begriper inte du. Det är få saker som är så svåra att barn inte förstår dem. Det finns sånt som går utanför deras erfarenhet, men tänker gör de. I dag finns det ett utbud av triviallitteratur o tv. När hinner människor tänka?

Själv tänker jag när jag skriver. Det är roligt att tänka via böckerna, via skrivandet. Ooch så tänker jag på nätterna. Jag har inte stort sömnbehov och när jag är igång med skrivandet knatar jag upp och ner hela nätterna för att skriva ner tankar som kommer.

Fortsättning följer. Del 2

Birgitta Fransson skrev detta


 

Till startsidan
Till Marias sida


Illustration ur Landet utanför
av Harald Gripe

 

Artikeln i sin helhet som pdf